Copy paste dari Myresepi.com...
Ingrediants
- Bahan kering
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula icing
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti)
- Bahan basah
- 2 biji telur
- 1/2 cawan minyak ( minyak jagung/canola/sayuran)
- 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu)
- 1 sudu kecil vanilla essence
- 1 sudu kecil cuka putih
- 1 sudu besar pewarna merah
- Cream cheese topping
- 125 gm cream cheese
- 1/2 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted)
- 1/2 cawan gula icing
- 1 sudu besar perahan lemon
- Step
- Panaskan oven 180 degree celcius
- Ayak bahan kering
- pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
- Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed)
- Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit
- Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang dah masak tu sejuk
- Panaskan oven 180 degree celcius
Nie hasil yang i dapat taw..hahahahaha
Macam kurang menjadi and menarik kan,tapi dia punya taste ok la..jangan pandang luaran ja k...
Version Red Velvet Cupckes Reida:
Icing comot gila and xda design..tak ada seni langsung....apa pun dh siap tunggu apa lagu ngapppp jala....
Cer..kowang cuba....;)
No comments:
Post a Comment